Selena Deschain Дъщеря на дъгата

Брой мнения: 269 Join date: 05.08.2010 Age: 15 Местожителство: навсякъде и по всяко време.
 | Заглавие: Какво е това РП и как да пишем такова? Чет Авг 05, 2010 10:48 pm | |
| ( поста НЕ Е копиран от другаде - ако ще използвате този текст, уведомете ме )
РП идва от англ. RolePlay букв. Ролева игра. Това е игра по роли, като например Sims2, но с тази разлика, че в случая ние пишем за героя си, а не играем (поне не буквално) с него. Когато пишеш РП задължително имаш персонаж (герой), чийто преживявания описваш. Този герой не си ти. Той има собствен характер, история и външен вид и за да се получи добро РП играещия трябва напълно да влезе в ролята на героя си. Ако за първи път пишете РП, ето няколко съвете от мен.
Обмисляйте внимателно постовете си. Старайте се да съгласувате поведението на героя си с това на другите. Четете, НАИСТИНА четете, какво е писано преди вас. Иначе рискувате да се получи двусмислен пост, за който после останалите потребители ще ви одумват. Пишете колкото се може повече и колкото се може по-грамотно. Старайте се да покажете какво можете. Не се страхувайте да питате администраторите и модераторите за нещата относно РПто. Те са тук точно за да ви помагат. Постарайте се да влезете в роля. Винаги преглеждайте мнението си, след като сте го написали.
Това е най-важното (: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Come on now, sugar, Bring it on, bring it on, yeah. Just remember me when you're good to go Come on now, honey, Bring it on, bring it on, yeah. Just remember me when.
We used to be friends.A long time ago |
|
Selena Deschain Дъщеря на дъгата

Брой мнения: 269 Join date: 05.08.2010 Age: 15 Местожителство: навсякъде и по всяко време.
 | Заглавие: Re: Какво е това РП и как да пишем такова? Сря Авг 11, 2010 1:35 pm | |
| Цитирам мнение от Vampire RP, което си е на Феро, но поне според мен е важно.| Susan Deschain. написа: | Драги, писателки. Имам мъничка молба. Отнася се до дължината и съдържанието на постовете. Казвам го с най добри чувства, не искам да се обиждате или да се сърдите или да мислите, че съм кофти злобарка, която само си търси причина да се заяде. Само че идеята е да се забавляваме и, за да се забавляваме, е хубаво да се съобразяваме с другите. Минимума редове на мнение са пет. Което не значи, че ако напишем с един ред по дълго е достатъчно. Колкото по малко пишете, толкова по трудно става на следващия да продължи. Човек спира да пише главно, защото му се изчерпват идеите или защото е глупаво да играеш само с твоя си герой. Но когато напишете пет реда, който са без никакво действие, остава на следващия човек единствено да се върне към действието, което е извършвал преди вие да пишете. И така се тъпче на едно място. Което е досадно и неприятно. Освен това е прекрасно да има повече описания и по малко диалози, защото е кофти само да четеш някакъв разговор. Също така, една страница мнения, които се отнасят единствено до отиването на сладолед примерно и избирането на дадения сладолед е абсолютно безсмислена. Ако не знаете какво да пишете, не пишете. Освен това е хубаво да се стремим да вървим по логичния път и да развиваме героите си последователно. Много рядко се случва двама човека да се мразят и после да с обичат и да са приятели в рамките на.. два часа. Всички правим грешки, аз правя безумни грешки, като включване на джиесеми и компютри в рп, чието действие се развива в пансион в Германия в средата на нищото, по време на втората световна война. Важното е да си помагаме. Знам колко досадно и тъпо и поучително звучи, аз също мразя да ми дават съвети, но така наистина ще е по хубаво. Усмихвам ви се адски искрено, ваша Феро. ^^
пс: в тази тема можем да си правим забележки за всяка една игра, която играем, за да се знае на кой какво не му харесва. нещо като.. градивна критика. |
И още нещо мега важно, пак от Vampire RP, този път за правописа и пунктуацията.
| Вероника Ротън написа: | Вероятно сега ще си кажете, че съм изтрещяла съвсем. Всъщност, аз съм си изтрещяла по принцип, но сега съм адски сериозна.
Може би сте забелязали, но начинът на писане е много важен. На човек първо това му се набива на очи в един форум. Ето защо тази тема трябва да я има. Аз попринцип пиша с грешки - наясно съм с това. Но моля всеки, който е решил да пише тук да си припомни някой правила:
1. Запетайки: - пред: че; но; обаче; защото; който; когото; която; които... - Запетайките отделят простите изречения в състава на сложното (5ти клас!) Срещнах човека, за когото ми говореше вчера, и смятам, че е много харизматичен. - ВЪПРЕКИ ЧЕ се пише по този начин. Без запетайка по средата. - Запетайките отделят обособените и вметнати части в изречението (5ти клас!) Съвет: Когато пишете нещо, прочетете го след това, за да видите дали правите някъде пауза. На мястото на паузите почти винаги има запетайка.
2. Изразни средства: Постарайте се да побирате подходящи думи. Един кратък пример с преразказ от тази година. В оригиналния текст пишеше "корито". Половината ми клас беше написал "вана"; "басейн"; "кофа". Старайте се да избирате думите така, че да звучат добре.
3. Пълен и кратък член:
Най-лесния начин за откриване: Опитайте да замените думата, за която се чудите с той. Ако се получава, значи думата е с пълен член. Например: Кошмарът ми се завърна. ТОЙ се завърна. НО!! Сънувах кошмар. Сънувах НЕГО. ( Нямам учебник подръка, за това примерите ми са адски тъпи. )
4. Правопис: Ако не сте сигурни за някоя дума, потърсете в речника. Така може да си загубите пет или десет минути, но поне ще я запомните (:
|
| Susan Deschain. написа: | Така.. Да се направя малко на даскалица по български. за запетаите пред съюза "като"
- Пред като се слага запетая, когато се използва за въвеждане на подчинено обстоятелствено изречение (за начин, време, причина etc)
Няма да давам примери за обстоятелствени изречения, на училище всички сме ходили все пак..
- Като се използва също така като частица и предлог, използвани за сравнение и уточнение. В този случай пред него не се слагат запетаи ! Запетаи могат да се сложат, ако сравнението или уточнението са вмъкнати в обособена част, и тогава има запетаи в началото и в края на обособената част.
Пример: Сърцето, като част от човешкото тяло, е един от най важните органи. Надявам се да съм хвърлила някаква светлина върху употребата на тази така любима думичка от нашия прекрасен език. |
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Come on now, sugar, Bring it on, bring it on, yeah. Just remember me when you're good to go Come on now, honey, Bring it on, bring it on, yeah. Just remember me when.
We used to be friends.A long time ago |
|